Varmepumpe

Har du brug for en varmepumpe? Indhent 3 gratis og uforpligtende tilbud fra varmepumpe installatører nær dig. Det tager kun 2 minutter og du kan bagefter frit vælge det bedste tilbud.

Entreprisegaranti
Nemt og hurtigt
Få flere tilbud på din nye varmepumpe
Spar tid og penge
Kun de bedste fagmænd

FÅ 3 TILBUD NU!

Sådan virker det


En varmepumpe er en måde, hvor man kan lave energi til at opvarme en bolig op på. Den er et alternativ til opvarmning af bolig med olie, el eller naturgas. Varmepumper er langt mere miljøvenlige og billigere i drift end de øvrige. I forbindelse med, at danskerne skal finde en energiløsning til at opvarme boligen, er varmepumper blevet mere og mere populære. Blandt andet på grund af de to primære fordele, som førnævnt.

Hvordan fungerer en varmepumpe?

En varmepumpe anvender den naturlige varme – som er i luften – til at frembringe varmeenergi i en bolig. En varmepumpe kan benyttes alle tider af året. Den kan altså konvertere luften ude fra til varme, uanset hvor koldt der er uden for og stadig opvarme boligen.

Energien fra varmepumpen kan benyttes både til opvarmning af rum eller opvarmning af brugsvand. Brugsvand er det vand, der kommer ud af vandhanen eller bruseren i hjemmet. Varmepumpen anvender strøm til at sætte gang i ”varmepumpe-hjulet” samt til at fordele varmen i boligen med. Da varmen hentes fra luften, bruges der kun minimalt strøm for, at den kan fungere. Der bruges så lidt, at den reducerer energiforbruget med op til 30% sammenlignet med andre energiløsninger.
FÅ 3 TILBUD NU!

En varmepumpe er et omvendt køleskab

Man kan sammenligne en varmepumpe med et køleskab – bare omvendt i forhold til dets funktion. I stedet for at anvende energi på at trække varme ud af køleskabet, således at et køleskab bliver koldt, så bruger man energi til en varmepumpe for at skabe varme i boligen. Begge bruger altså energi, men køleskabet bruger energien til at få kolde temperaturer, og en varmepumpe bruger energien til at få varme i et hus.

En varmepumpe har fire dele, som den bruger til at skabe varme fra luften udefra:

  1. En fordamper, som opsamler varmen udefra
  2. En kompresser, der øger temperaturen på varmen udefra
  3. En såkaldt kondensator, som får varmen fordelt ud i boligen
  4. En termoventil, der regulerer det kølemiddel, som flytter varmen ind i varmepumpen

Der vil nu blive præsenteret en dybdegående forklaring omkring, hvordan varmepumpen fungerer i praksis med de fire dele. Den førstnævnte del, fordamperen, benyttes altså til at tage varmeenergien udefra. Den del står fysisk placeret udenfor. Denne udendørs varmeenergi opvarmer kølemidlet. Kølemidlet har et lavere kogepunkt end vand, så kølemidlet bliver hurtigere brand varmt, således det koger og fordamper.

Denne damp kommer så videre i systemet til kompressoren, som er beskrevet i punkt 2. Her sammenpresses dampen, som bevirker, at temperaturen stiger og efterfølgende føres videre til kondensatoren (punkt 3). Den står placeret indendørs. Denne proces opvarmer boligen og kølemidlet bliver samtidig afkølet, så det endnu engang bliver omdannet til væske, som kan løbe tilbage til fordamperen gennem termoventilen (punkt 4). På den måde kan processen starte på ny, hvor varmepumpen igen henter varme udefra og flytter den indenfor og fordeler det i boligen. Således kan det lykkes at skabe varme i boligen med energien udefra, hvilket er en miljøvenlig løsning til opvarmning af bolig.

Mere miljøvenlig en nuværende løsninger

Varmepumpen er langt mere miljøvenlig end for eksempel et oliefyr, som mange anvender til at opvarme deres hus med. En varmepumpe tager energien fra omgivelserne såsom udeluft eller jord og overfører det til radiatorer eller gulvvarme, som giver varme i boligen. Ved at den benytter den naturlige energi ude fra, fås det ikke mere miljøvenligt.

I Danmark er fjernvarme den mest udbredte løsning til at opvarme boligen med. Fjernvarme opvarmer en bolig via varmt vand, der hentes fra et kræftværk. Det frembringes ved en CO2-udlende afbrænding af fossile brændstoffer, biomasse samt affald. Denne løsning er mere miljøvenlig en oliefyr, men det er ikke alle, der kan udnytte fjernvarme, da denne mulighed ikke foreligger alle steder.

De steder, hvor man ikke kan få fjernvarme, har mange oliefyr. Oliefyret fungerer således, at det brænder olie af for at opvarme en bolig. Oliefyret er både dyrere og langt mere forurenede, da det udleder mere CO2, end fjernvarme gør.

Senest er et nyere og bedre alternativ varmepumper kommet til, som er blevet mere og mere populært. Fidussen ved varmepumper er, at det kun skal bruge begrænset strøm til at producere varme, hvorimod fjernvarme og oliefyr bruger en del strøm. Varmepumpen suger luft ind udefra via strøm, som omdannes til en passende temperatur i boligen. En varmepumpe er på den måde en mere miljøvenlig løsning, da den udleder markant mindre CO2. Desuden kan du spare masser af penge på el- og varmeregningen ved at bruge en varmepumpe.
FÅ 3 TILBUD NU!

Oliefyr skal udfases

Et af regeringens seneste forslag på en energiplan er, at de vil udfase oliefyr. De ønsker, at der ikke må installeres nye oliefyr i nuværende boliger. Og det skal helt forbydes i nybyggeri. Dog vil det blive en udfordring for ydreområder, hvor der ikke kan bruges fjernvarme. Det eneste alternativ, der kan bruges disse steder, er varmepumper. Det kan bruges i alle boliger. Derfor er der også kommet endnu et forslag i forlængelse af førnævnte forslag. Det omhandler, at boliger i ydreområder, som har oliefyr skal have hjælp til at skifte til varmepumper.

Regeringen vil bruge omkring 25 millioner kroner til en forsøgsordning, hvor man kan få varmepumper på abonnement. Forbrugeren skal altså ikke have alle penge op af lommen med det samme, da det ikke er alle der kan det. Det kan være en større investering at få varmepumper, men på sigt er det langt mere miljøvenligt og billigere, hvormed regeringen ønsker at få det mere udbredt i Danmark. Derfor vil regeringen med denne abonnements ordning hjælpe forbrugerene til at få varmepumper. Regeringen har et mål på at udskifte 1700 oliefyr med denne forsøgsordning.

Forskellige typer af varmepumper

De 3 mest almindelige varmepumper, du kan finde på markedet, er:

  • Jordvarme
  • Luft til vand
  • Luft til luft

Hvis man bruger jordvarme til opvarmning af boligen, kan det bruges til en helårsbolig på mindst 300 m2. Det kræver dog vandbårne radiatorer eller vandbåren gulvvarme. Det giver både varme i rum og brugsvand. Denne er den dyreste løsning, men du kan også opnå en stor besparelse med denne. Denne består af vandrette slanger i plast, som er gravet ned i jorden eller placeret i lodrette boringer.

Luft til vand kan ligeledes bruges til helårsbolig. Ønsker du denne energi, skal du også have vandbårne radiatorer eller gulvvarme og plads til en del udendørs på din grund. Det skal siges, at denne kan støje, men der findes forskellige mærker af denne, hvor nogle støjer mere end andre. Husk at tage forbehold for naboer med denne. Denne løsning giver både rumvarme og varmt brugsvand. Denne er næst dyrest, men der opnår du også høj besparelse. Denne placeres på facaden af boligen, hvor en ventilator tager luft ind og gennem en varmeveksler, som skaber varme inde i boligen.

Den sidstnævnte, luft til luft, er mest egnet til sommerhuse eller kolonihaver. Den er et alternativ til el, olie eller naturgas i et helårshus. For at få denne, skal du have plads til en del udenfor og den kan støje. Den giver kun rumvarme. Denne er også klart den billigste løsning, men du opnår også mindre besparelse sammenlignet med de to andre. Denne varmepumpe placeres på ydremuren og en del på indervæggen.

Der findes også 2 øvrige typer af varmepumper, som kaldes 1) Boligventilspumpen, der fungerer som et ventilationsanlæg og 2) Brugsvandsvarmepumpen, som udelukkende er til at opvarme brugsvand.

Opnå en god energimærkning

I dagens Danmark er der krav om, at langt de fleste boliger skal energimærkes ved hussalg. Et energimærke skaber overblik over for interesserede købere, da man med energimærkning kan sammenligne huses energiforbrug.

Energimærkning præsenterer energiforbruget og dets energieffektivitet i et skriftligt dokument. Det overskueliggør for køber, hvor meget den skal budgetterer med i energi i huset. Altså hvad den skal ofre på vand, varme og el i huset, som er vigtigt for køber at få information om.

Det er ikke alle boliger, som skal have energimærkning ifølge loven – men næsten. Mange ældre ejendomme slipper, da de ikke følger energibestemmelserne fra år 2010. For at få en god energimærkning i dit hus, vil en varmepumpe være særligt hensigtsmæssig at anskaffe, da det vil få husprisen til at stige. Du kan som sælger tjene mere på huset ved at investere i denne.

Man bør måske tænke på det i god tid, så man kan udnytte alle fordelene i forhold til miljøvenlighed og reducerede udgifter på varme- og elregningen. Og når huset så skal sælges engang, er det mere værd, end hvis der er fjernvarme eller oliefyr.

Derudover har det også betydning for huset, at det er ordentligt isoleret, således varmen ikke ryger nemt ud igen. For ellers kan det bliver dyrt uanset energiløsning. Derfor vil det være en god idé at få undersøgt, om vægge, døre, vinduer eller måske loft og tag er tæt isoleret. Dette er også vigtigt i forhold til energimærkning og ved hussalg, for ellers har køber et godt argument for at prutte prisen i bund.

Til at lave energimærkningen bruger man en skala, hvor køber får et bud på energimærkningen af boligen. Skalaen går fra A++ til G, og den bedste energimærkning er A++. Denne skala minder om skalaen på energimærkning af hvidevarer, som du måske kender. Her er princippet med skalaen det samme.

Spar penge med varmepumpe

Ved at få installeret en varmepumpe i din bolig, kan du spare mange penge hvert år særligt på varme- og elregningen. Du kan spare penge på elregningen, fordi en varmepumpe som tidligere nævnt kræver langt mindre strøm end andre energiløsninger.

I forhold til varmeregningen kan du spare omkring 20.000 kroner om året, hvis et oliefyr udskiftes med en varmepumpe. Denne besparelse er beregnet ud fra en husstand, som benytte 30.000 kWh per år, hvilket en dansk husstand i gennemsnit anvender. Du kan altså få 3 væsentlige fordele med en varmepumpe:

  • Spar penge på el
  • Spar mange penge på varmeregningen
  • Skån miljøet mere

I skrivende stund er der stadig 300.000 danskere, der stadig har oliefyr i deres bolig, som er en meget miljøbelastende energikilde sammenlignet med en varmepumpe.

En varmepumpe bruger kun omkring en fjerdel af den mængde elektricitet, som elvarmens el-radiatorer bruger. Den kan benyttes i alle typer af boliger. Det er en fordel af placere den i et bryggers eller en kælder, så den ikke ses så tydeligt.

Få et energitilskud ved valg af varmepumpe

Såfremt du ønsker at skifte din nuværende varmeenergikilde ud med en varmepumpe, kan du faktisk få et energitilskud. Størrelsen på tilskuddet er blandt andet bestemt af, om varmepumpen skal knyttes til en helårsbolig eller blot en sommerbolig som sommerhus. Desuden afhænger det af, hvilken nuværende energikilde, du benytter.

Hvis installationen af varmepumpen får dit elforbrug til at stige til over 4.000 kWh per år, kan du få tilskud til den del af elforbruget, som ligger over de 4000 kWh. Det forudsætter dog, at elvarme er din fundamentale varmekilde. Det vil være tilfældet med en varmepumpe, hvormed du ikke skal bekymre dig om dette, hvis det er en varmepumpe, du skifter til.

Det skyndes, at en investering i en varmepumpe kan blive tjent hjem i løbet af 5-10 år, alt afhængigt af, hvilken opvarmningsform du skifter fra, og hvilken type varmepumpe du skifter til.

Hvis du ønsker at få installeret en varmepumpe, kan du udover at få energitilskud også udnytte håndværkerfradraget, som også er værd at tage med.

Du kan altså kombinere at udnytte håndværkerfradraget med et energitilskud og på den måde gøre investeringen i en varmepumpe langt billigere. For at få energitilskud, skal du ansøge kommunen om det samt være registeret i Bygnings- og Boligregistret også kaldet BBR. Herefter beder du om at få reduceret din varmeregning til elselskabet, så besparelsen i praksis trækkes fra på varmeregningen.

Hvem skal du vælge til opsætning af varmepumpe?

Når du skal have installeret en varmepumpe, er det vigtigt, at du får en ekspert til det. Det vil være en autoriseret installatør, som du skal have fat i til opsætning af varmepumpen. Dette er vigtigt, da du kun kan få tilskud til opsætningen, hvis det gøres af en autoristeret installatør, som er tilknyttet den såkaldte varmepumpeordning. I denne varmepumpeordning, er der en liste over godkendte installatører, som må installere en varmepumpe for dig, for at du kan udnytte tilskuddet. Du vil typisk kunne finde kølemontører, el-installatører, elektrikerfirmaer og VVS-firmaer, som er autoriserede på denne liste. Disse kan findes på Energistyrelsens hjemmeside.

De firmaer, der er på denne liste, har fået et grundkursus i varmepumpeinstallationer og adgang til værktøjer til at installere den med. På den måde kan man sikre, at arbejdet udføres til punkt og prikke, og du kan se frem til en mere effektiv energiløsning.

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

Hvis du er helt på bar bund i forhold til, hvilken varmepumpe du skal vælge, så kan du få inspiration her. På Energistyrelsens hjemmeside giver de dig et overblik over, hvilke varmepumper, der er de bedste på det danske marked. Alle på listen lever op til de danske lovkrav og er testet af et uafhængigt testlaboratorium.

En installatør kan rådgive om den passende varmepumpe til dit hjem, så du får den korrekte størrelse. Er den for lille, risikerer du nemlig, at den bliver mindre effektiv, end det vil stå angivet for varmepumpen. Dette da den vil køre i længere tid på maksimal ydelse. I forlængelse af dette kan det også skabe lavere temperaturer om vinteren, og så er idéen med varmepumpen ligesom mislykkes. Den skal jo varme huset op hele året rundt. Det er derfor afgørende, at man vælger den helt rigtige til dit formål.

Her kommer et udpluk af varmepumper, som er på listen over varmepumper, der lever op til de danske lovkrav. Men husk stadig at ajourføre dig med en installatør, når du skal vælge den. På listen er der blandt andet følgende produkter:

  • Metro Therm, som er en jordvarmepumpe. Denne har energimærket A++, som er det bedste. Der står flere oplysninger på hjemmesiden, som kan være svære at tyde, men da kan du klikke på de små spørgsmålstegn-ikoner og få mere information.
  • Bosch, jordvarmepumpe. Denne har også det bedste energimærke. Se flere detaljer under produktet og sammenlign med de andre produkter.

Derudover er det produkter fra Danfoss, Viessmann, Klimadan og mange flere. De fleste produkter, der er på siden lige nu, er jordvarmepumpe. Dette var den dyreste løsning af typerne, men til gengæld er det også en af dem, som du kan opnå størst besparelse med.
FÅ 3 TILBUD NU!

Huskeregler før installation

Som det tidligere blev nævnt, er det vigtigt, at din bolig er velisoleret, for at varmepumpen kan fungere optimalt. For at opnå den bedste besparelse kræver det en tæt isolering, ellers ryger varmen bare ud, og så skal du varme boligen mere og mere op for at mærke varmen. Derfor kan en varmepumpe ikke stå alene. Boligen kræver isolering. Du kan få foretaget et isoleringstjek i forbindelse med installation af varmepumpen. Da ved du, om huset kræver yderlige isolering for at kunne holde på varmen.

Ved valg af varmepumpe, skal du vælge den varmepumpe, som udnytter strømmen bedst muligt i forhold til det varmepumpen bruger. Det kan du finde i det såkaldte SCOP-tal, som fortæller dig, hvor mange kWh varmepumpen yder for hver kw energi, den forbruger. Dette tal skal være så tæt på 4 som muligt ved luft til luft varmepumper. Det skal være mellem 4,5 og 5 for luft til vand varmepumper. Desuden er det vigtigt at gå efter frostsikrede varmepumper. Den skal helst kunne fungerer i omkring 20 graders frost i Danmark.

Isolering af bolig

Det man oftest benytter sig af, hvis huset trænger til isolering er en efterisolering. En efterisolering er en ekstra isolering, som anvendes enten de steder, hvor der allerede er isoleret og trænger til en fornyelse eller steder, hvor der ikke er isoleret i forvejen. Det som er kendetegnet ved begge er, at de gøres, ”efter” huset er bygget, hvorfor navnet efterisolering.

Det kan både være ældre som gamle huse, som trænger til efterisolering. Isoleringen foretages på husets klimaskærm. Det er de dele af huset, som holder vind og vejr ude. Det er for eksempel:

  • Tag
  • Vinduer
  • Døre
  • Vægge

Det anbefales, at man undersøger taget og loftet som det første, da varmen stiger til vejrs. Og hvis taget er utæt, så slipper det nemmest ud der. Op til 30% af tabet af varme sker igennem taget, hvis isoleringen ikke er tæt nok.

Der er en lang række fordele ved efterisolering. Du vil hurtigt kunne mærke forskel på komfort. Hvis du tidligere har bemærket, at boligen har været svær at varme op, så kan du med det samme mærke en behagelig rumtemperatur. Tidligere har du måske også mærket træk, som har kunnet gør dig snotforkølet, men det problem bliver også mindre med efterisolering, fordi den kulde, som har siddet på vægge og vinduer før, er ikke så kold som tidligere.

Ved at efterisolere huset, holder det bedre på varmen, og på den måde kan du spare penge på varme. Dertil får du nytte af fordelen om et bedre indeklima ved efterisolering. Og du reducerer risikoen for at få skimelsvamp og andre fugtskader, som kan opstå, hvis isoleringen ikke er tæt nok.

Energiforbruget er et af de højest prioriterede punkter på listen, når danskerne ønsker at investere i et hus. Hvis det er for dyrt at sidde i med henblik på el, vand og varme, er det ofte en faktor, som gør, at den potentielle køber, fravælger huset. Derfor er det vigtigt at investere i en god energiløsning og efterisolering, så huset har høj værdi. De fleste mennesker ved, at de på et tidspunkt skal skille sig af med huset igen, hvorfor det er vigtigt at holde øje med energiforbruget, for at opnå en god salgspris.
FÅ 3 TILBUD NU!

Varmepumper lever op til forventningerne

Ifølge en undersøgelse fra Teknologisk Institut, så lever varmepumperne på det danske marked op til forventningerne. De lever op til det energiforbrug, som loves af producenterne for de enkelte varmepumper. Det gælder for jordvarmepumper og luft til vand varmepumper, som anvendes til helårsboliger. Luft til luft varmepumpen derimod, kan ikke helt følge med de andre.

Stortset alle testede jordvarmepumper og luft til vand varmepumper i Danmark lever op til det, de lover. Vil du være sikker på dit valg af varmepumpe anbefales det, at du vælger dem, som er angivet på Energistyrelsens hjemmeside. Disse er testet af uafhængige laboratorier, hvormed der er større sikkerhed for, at de lever op til forventningerne.

Hvis vejret er hårdere end forventet – det vil sige, hvis der er en kraftig vinter – kan det påvirke varmepumpens funktion. Den vil komme mere på overarbejde og bruge et højere energiforbrug, end det, der er angivet. Så med tiden bør der blive foretaget tests, som er lavet over en længere periode (i al slags vejr), der giver et mere realistisk billede af varmepumpens funktion. Varmepumpen er stadig relativ ny på markedet, så tests af disse vil formentligt blive styrket i fremtiden.

I en test foretaget af Energistyrelsen for luft til luft varmepumper var det ikke alle varmepumperne, som levede op til forventningerne. Det handlede især om energimærkningen, som blev lovet højere, end den var. Her bør man igen kigge på Energistyrelsens hjemmeside for at finde de ideelle luft til luft varmepumper, som bruges til sommerboliger.

Hvad koster varmepumpen?

Det kan være svært at overskue, hvilken varmepumpe man skal opsætte, og hvem man skal have fat i for at gøre det. Selvom du kan læse meget ud af oplysningerne omkring varmepumpen i produktbeskrivelsen, så kræver det stadig kyndige fagmænd, som kan opsætte varmepumpen. Da vi du få det optimale ud af denne. Varmepumpen skal ikke bare sættes til en stikkontakt, og så kører den. Derimod skal der først findes den bedste placering for denne i huset, så varmen kan fordeles i hele huset. Desuden skal det gå op med slanger og ledninger ind igennem muren, da varmepumpen oftest både er inden- og udenfor. Begge dele skal i øvrigt sættes korrekt op.

Det kan være ganske vanskeligt at finde den billigste og bedste løsning. Men til en hjælp, kan du finde tilbud på 3byggetilbud.dk. Her får du hele 3 tilbud, som det anbefales at du får, så du ikke ”bare” tager det første og bedste. For det er muligvis ikke det bedste. Med 3 tilbud laver du en mindre undersøgelse af markedet og kan her sammenligne priser. Og du behøver ikke selv at lave den større research, hvor du skal finde en autoriseret installatør i nærheden, som tilbyder lige det, du ønsker. Det er klaret på 3byggetilbud.dk.

3byggetilbud.dk samarbejder med autoriserede installatører, der kan opsætte varmepumper, og som er dygtige til det. Tilbudstjenesten har et indgående kendskab til disse håndværkere, og du kan derfor være sikker på, at de alle kan udføre arbejdet grundigt. Det eneste, du bør fokusere på er prisen, og hvor meget du vil give. De 3 firmaer ved godt, at de konkurrerer med hinanden, så de gør det bedste for at give dig gode tilbud.
FÅ 3 TILBUD NU!